جاذبه های طبیعی اردل
جاذبه های گردشگری چهار محال و بختیاری
تالاب سولقان ( سولگان )
تالاب سولگان در نزدیکی گندمان در استان چهار محال و بختیاری قرار دارد. اين تالاب بيش از هشت کيلومتر مربع مساحت دارد که عمق آب آن در گذشته متجاوز از يک متر بود. و به همين دليل محل مناسبي براي زندگي مرغان آبي بود و انواع مختلف پرندگان مهاجر را به خود جلب ميکرده ولي به علت عدم توجه کافي و بهرهبرداري هاي نامعقول و غيراصولي از آب و زمين هاي حاشيۀ اين تالاب، تعداد پرندگان مهاجر رو به کاهش گذاشته و فضاي زيباي آن تخريب شده است. از انواع پرندگاني که در اين تالاب مورد شناسايي قرار گرفتهاند ميتوان به چنگر، يوزگنبي، قورقور و قزل غاز اشاره کرد.
تالاب سولقان در موقعیت جغرافیاییE315837 و N504711 در استان چهارمحال و بختیاری قرار دارد.این تالاب زیبا و با شکوه در 70 کیلومتری شهرکرد در مسیر شهرکرد به ایذه قرار گرفته و دارای اکوسیستمهای زیبایی است. حضور عشایر ومهاجرت و زیست پرندگان مهاجر و رویش گلهای رنگارنگ در برخی فصول سال زیبایی این مکان را چند برابر کرده. تالاب از دو بخش شرقی و غربی تشکیل شده که تالاب غربی به ولگان نیز شناخته می شود.
تالاب سولقان (سولگان) با مساحتي حدود 115 هكتار به دليل قرار گرفتن در ضلع جنوبي جاده چهارمحال بختياري به خوزستان به لحاظ گردشگري وزيست محيطي از اهميت ويژه اي برخورداراست.تالاب سولقان در زمان پر آبي يكي از مناطق ارزشمد زادآوري پرندگان آبزي به خصوص اردك ها بوده است.
🌟🌟🌟🌟 🌺🌺🌺🌺 🌟🌟🌟🌟 🌺🌺🌺🌺 🌟🌟🌟🌟 🌺🌺🌺🌺 🌟🌟🌟🌟 🌺🌺🌺🌺 🌟🌟🌟🌟
غار اردل
موقعیت
غار کوچک و فرسایش ساخته اردل در مسیر راه جونقان به اردل و در حدود 4 کیلومتری تونل اردل قرار دارد. دهانه غار حدود 300 متر بالاتر از جاده و در ارتفاع 2250 متری از سطح دریا قرار دارد. در مسیر حرکت از سمت تونل به سوی جونقان، با نگاه به سمت چپ جاده در خطی بین 300 تا 400 متر بالاتر از جاده میتوانیم به راحتی دهانه غار را ببینیم.
ساختمان
سنگهای این بخش از کوه، لایه لایه و مملو از شکستگی هستند، به همین جهت فرسایش (باد، باران، برف، یخ زدگی، و حرارت خورشید) بر آنها اثر گذاشته و فضاهایی زیبا در منطقه پدید آورده است که غار اردل یکی از آنهاست. درون غار مدور و دارای سقفی گنبد مانند است، قطر کف غار حدود 12 متر و فاصله کف تا سقف هم حدود 10 متر است. غار با دهانهای به ابعاد 5/1×2 متر به بیرون راه دارد. دیوارها و سقف تماماً از سنگهای قالبی مکعب شکل اند و گویی سنگ تراشان آنها را با ابزار بریده و شکل دادهاند. ایوانی به عرض 3 متر به طور ممتد در دو طرف غار قرار دارد. غارنشینان کف آن را تسطیح کرده و به شکل سکونتگاهی مناسب در آوردهاند.
ویژگی
حفاران گودالی به عمق حدود 5/1 متر در کف غار کندهاند که از نظر باستان شناسی بسیار جالب است؛ به این ترتیب که لایههای خاکف زغال، و خاکستر به طور متوالی در آن دیده میشوند. این لایهها نشان دهنده سکونت بلند مدت در غارند. در نزدیکی غار و در ادامه سمت چپ ایوان از داخل غار، دروازهای فرسایش ساخته قرار دارد که ساختمان آن از عجایب پدیدههای طبیعت ساخته است. غار از دیدگاه مطالعه چگونگی زندگی انسانهای غارنشین و یافتن ابزارهای مورد استفاده آنها ارزش ویژه دارد.
🌟🌟🌟🌟 🌺🌺🌺🌺 🌟🌟🌟🌟 🌺🌺🌺🌺 🌟🌟🌟🌟 🌺🌺🌺🌺 🌟🌟🌟🌟 🌺🌺🌺🌺 🌟🌟🌟🌟
پل بهشت آباد
پل بهشت آباد مربوط به دوره قاجاری است و در شهرستان اردل، روستای بهشت آباد واقع شده و این اثر در تاریخ ۸ مرداد ۱۳۸۱ با شمارهٔ ثبت ۵۹۸۳ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. این پل درعهد قاجار توسط یکی ازخوانین قدرتمند بختیاری بنام حسینقلیخان ایلخان بختیاری در شش کیلومتری شهر اردل در کنار روستای بهشت آباد بر روی رودخانه بهشت آباد ساخته شده است.
🌟🌟🌟🌟 🌺🌺🌺🌺 🌟🌟🌟🌟 🌺🌺🌺🌺 🌟🌟🌟🌟 🌺🌺🌺🌺 🌟🌟🌟🌟 🌺🌺🌺🌺 🌟🌟🌟🌟
منطقه شکار ممنوع خدا آفرید
منطقه شکار ممنوع « خدا آفرید » با مساحت 49 هزار و 300 هکتار در شهرستان های اردل و کوهرنگ قرار دارد. در این منطقه 62 گونه پستاندار، 170 گونه پرنده، 35 گونه خزنده، 5 گونه دوزیست، و هزار و 100 گونه گیاهی، 90 گونه گیاهی انحصاری وجود دارد. منطقه خدا آفرید در یک منطقه سرد کوهستانی واقع شده است و به علت وجود کوه پایه های مرتعي دارای آب و هوای ملایم و معتدل است.
حیات وحش
اين منطقه كه در مجاورت جنگل هاي لردگان قرار دارد، از نظر سازمان حفاظت محيط زيست جزو شكارگاه هاي مهم منطقه است و جانوراني مانند كل، بز، قوچ، ميش، پلنگ، خرس قهوه اي، گراز، روباه قرمز، كبك دري گرگ، شغال، خرگوش، گراز، گربه وحشی، قوچ، میش، بزکوهی، عقاب و غيره در آن يافت مي شود.
پوشش گیاهی
پوشش گیاهی شاخص شامل؛ لالههای واژگون، کرفس، بن سر، باریجه، بلوط و گونههای مختلف دارویی است. از گياهان دارويي گل برنجاسف، گل گاوزبان، جزكوهي، گل آبرونه، اندش، كنگر و گون كه كاربرد دارويي دارند و هم چنين كاربرد صنعتي دارند در بيش تر نقاط اين منطقه مي رويد. درختان زالزالك، سيسته بن، تاك، گز، انجير، كاج و ابول در این منطقه رویش دارند.
🌟🌟🌟🌟 🌺🌺🌺🌺 🌟🌟🌟🌟 🌺🌺🌺🌺 🌟🌟🌟🌟 🌺🌺🌺🌺 🌟🌟🌟🌟 🌺🌺🌺🌺 🌟🌟🌟🌟
آبشارهای بهشت آباد
آبشارهاي بهشت آباد اردل در موقعیت جغرافیایی E5040 N3201 در استان چهارمحال و بختیاری واقع است. در شمال شهر اردل و در دامنه هاي رشته کوه جهان بين رودخانه معروف ميزدج جاري است که از شعب اصلي کارون مي باشد.
اين رودخانه در مسير خود آبشارهاي سالدران و بهشت آباد را در منطقه اي به همين نام پديد مي آورد. بهشت آباد در فاصله هفت کيلومتري شمال شرق اردل واقع شده و به راستي که نام زيبنده اي دارد. اين آبشارها از زيباترين مناظر کوهستاني منطقه هستند. روستای بهشت آباد درفاصله 5کیلومتری شهرستان اردل و 70کیلومتری شهرکردمرکز استان چهار محال و بختیاری قراردارد. روستای بهشت آباد علاوه بر رودخانه، آبشارها و پوشش گیاهی زیبایش دارای بناهای تاریخی می باشد که می توان به پل قدیمی بهشت آباد و تپه بهشت آباد اشاره کرد.
🌟🌟🌟🌟 🌺🌺🌺🌺 🌟🌟🌟🌟 🌺🌺🌺🌺 🌟🌟🌟🌟 🌺🌺🌺🌺 🌟🌟🌟🌟 🌺🌺🌺🌺 🌟🌟🌟🌟
چشمه سرخون
چشمه سرخون یکی از چشمههای استان چهارمحال و بختیاری است که در شهر سرخون از توابع بخش میانکوه شهرستان اردل در 120 کیلومتری شهرکرد قرار دارد. این چشمه که از کوههای واقع در این منطقه سرچشمه میگیرد، دارای آب سرد و گوارایی میباشد و در طول مسیر 20 کیلومتری خود موجب عمران و آبادانی این منطقه شده است. این چشمه در انتهای مسیر خود به رودخانه کارون میریزد.
سرخون به معنای سرچشمه میباشد زیرا کلمات «خن»، «خون» و «خان» در فارسی قدیم به معنای چشمه به کار میرفته است.
از آب این چشمه برای تأمین آب آشامیدنی چندین روستا، آب مورد نیاز چند مزرعه پرورش ماهی و چندین هکتار مزارع کشاورزی استفاده میشود اما متأسفانه از آنجا که این چشمه در پاییندست تلمبهخانه نفتی گندمکار واقع شده است، چندی است آب این چشمه با مواد نفتی آمیخته شده و به این ترتیب سبب به خطر افتادن سلامت مردم منطقه شده است.
🌟🌟🌟🌟 🌺🌺🌺🌺 🌟🌟🌟🌟 🌺🌺🌺🌺 🌟🌟🌟🌟 🌺🌺🌺🌺 🌟🌟🌟🌟 🌺🌺🌺🌺 🌟🌟🌟🌟
اقامتگاه بومگردی بهشت آباد اردل
اقامتگاه بوم گردی بهشت آباد، واقع دراستان چهارمحال و بختیاری روستای بهشت آباد کیلومتر۱۰ جاده شهرستان اردل، از لحاظ جغرافیات در مرکزاستان چهارمحال و برتمام نقاط گردشگری استان مشرف میباشد
دارای ۶ اتاق با ظریفت مختلف می باشد و علاوه بر اتاقها درمحوطه بزرگ چند سکو همراه با پشه بند و تجهیزات درنظرگرفته شده همچنین دارای تنور و باغچه سبزی و سیفی جات برای استفاده مسافرین تدارک دیده شده لباسهای سنتی بختیاری و سیاه چادر و قرفه صنایع دستی و پارکینگ اختصاصی موجود میباشد.
آدرس اقامتگاه بوم گردی بهشت آباد : استان چهارمحال وبختیاری، شهرستان اردل، کیلومتر۱۰جاده اردل، روستای بهشت آباد.
🌟🌟🌟🌟 🌺🌺🌺🌺 🌟🌟🌟🌟 🌺🌺🌺🌺 🌟🌟🌟🌟 🌺🌺🌺🌺 🌟🌟🌟🌟 🌺🌺🌺🌺 🌟🌟🌟🌟
شوران آبسرده
در گشت و گذار در شهرستان اردل به روستایی می رسیم به نام شوران آبسرده. مسیر رسیدن به روستا کوهستانی است در قسمت های بسیاری ازمسیر کوه ریزش کرده است که در زبان محلی به شور کردن کوه یا پایین ریختن کوه تعبیر می شود از طرفی چشمه آبسرده در این روستا قرار دارد که به آن شوران آبسرده گفته می شود.
برای رسیدن به شوران آبسرده بعد از عبور از اردل به روستای ده کهنه می رسیم از ده کهنه به سمت کاوند جلو می آییم و 10کیلومتری کاوند به شوران آبسرده می رسیم در پایین دست چشمه به واسطه سرد بودن آب وحجم وسیع آب تولیدی توسط چشمه مزارع پرورش ماهی گسترده ای در منطقه ایجاد شده است.ماهی قزل آلای تولیدی این منطقه یکی از با کیفیت ترین ماهی های قزل آلا در کشور است که قیمت فرش آن نیز بالاتر از ماهی های قزل آلای تولیدی دیگر کشور است.در اطراف روستا مزارع گردو ، سیب ، درختان دست کاشت و شالیزارهای برنج به چشم می خورد .
🌟🌟🌟🌟 🌺🌺🌺🌺 🌟🌟🌟🌟 🌺🌺🌺🌺 🌟🌟🌟🌟 🌺🌺🌺🌺 🌟🌟🌟🌟 🌺🌺🌺🌺 🌟🌟🌟🌟
آبشار دره عشق
آبشار دره عشق اردل در موقعیت جغرافیایی E504713 N314549 در استان چهارمحال و بختیاری واقع است. دره عشق یکی از زیباترین دره های استان چهارمحال و بختیاری است که در بخش جنوب غربی استان و دربخش ناغان واقع گردیده است. این دره محل گذر مهمترین رودخانه استان یعنی کارونگ شمالی است. روستاهای مهم این دره عبارتند ( از شمال غرب به سوی جنوب غرب) از گل سفید ، جوزستان ، پوراز، برنجگان ، دورک ، دره عشق ، سرکون بالا و سرکون پایین، دره بید ، دره یاس، سررک ، گل کله و معدن .
دره عشق منطبق بر گسه اصلی زاگرس می باشد و در واقع این دره محل برخورد دو صفحه بزرگ تکتونیکی (ایران و عربستان ) در گذشته زمین شناسی است. کوه های سبزکوه و لجی به صورت دیواره ای سترگ در بخش شمال شرقی دره و کوه بزمنی ، کرمان و کرکنجی نیز به صورت دامنه های تند به همراه صخره ها و پرتگاه های فراوان در جنوب غرب جلوه گری می کنند.
ارتفاع کم کناره های رودخانه و تغییر بسیار زیاد بلندی در فاصله خیلی کم سبب تنوع میکرو کلیماهای (آب و هوای ریز یا خرد) گوناگون شده و به همین خاطر از آب و هوای گرم تا تا آب و هوای سرد را فاصله حدود دو تا سه هزار متری می توان دید. این تنوع و گوناگونی را در جنس سنگها ، شیب دامنه ها ، شکل دامنه ها ( پرتگاه ها ، دیواره ها ، صخره ها ، دره های کوچک و..) پوشش گیاهی و غیره می توان دید. در حقیقت ترکیب شکل ها و تنوع آنها چشم اندازهای بسیار شگفت انگیز و رویایی را بوجود آورده به ویژه در آغاز فصل بهار که انسان را به وجد می آورد و عاشق این همه زیبایی می کند و نام ” دره عشق” چه بسیار مناسب به آن می آید.
آبشار زیبای دره عشق در نزدیکی روستای دره عشق در استان چهارمحال وبختیاری قرار دارد. این آبشار در دل جنگلهای منطقه ی حفاظت شده ی هلن و در منطقه مشایخ قرار داشته و منظره ای زیبا و دیدنی را برای علاقه مندان به طبیعت رقم زده است . این آبشار با سرعت زیاد از دل كوه بیرون می جهد و بیش از یكصد متر ارتفاع دارد. در كنار این آبشار رود كارون به آرامی جاری است و در تركیب با انارستان ها و شالیزارهای روستاهای دره عشق و دورك شاهپوری، فضای شگفت انگیزی را به وجود آورده است. در اكثر فصول سال و بويژه در فصل بهار، بازديد از اين آبشار ، مناسب و دلنشین است.
🌟🌟🌟🌟 🌺🌺🌺🌺 🌟🌟🌟🌟 🌺🌺🌺🌺 🌟🌟🌟🌟 🌺🌺🌺🌺 🌟🌟🌟🌟 🌺🌺🌺🌺 🌟🌟🌟🌟
معرفی استان چهارمحال و بختیاری